Спектроскопія взаємодії потоків космічної плазми з атмосферними аерозолями Землі

Автор(и)

  • М.Д. Дойков
  • Д.М. Дойков Одеський національний морський університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/0367-1631.2022.60.267694

Ключові слова:

іоносферна плазма, плазма з КДФ у магнітних трубках іоносфери, локальні магнітні поля

Анотація

У статті розглядаються питання про взаємодію потоків сонячної плазми з атмосферним газом, якій містить молекули та частинки КДФ. Проведено моделювання та розрахунки існуючих електричних струмів, їх структури. Зроблено висновки про вплив на структуру струму як з боку атмосфери, так и з боку космічних потоків різного складу. Розглянуто рівняння руху плазмі з конденсованою дисперсною фазою (далі  КДФ) в іоносфері Землі. Зроблено висновки відносно впливу КДФ на термобаланс плазмі. Отримано, що в розряджених шарах іоносфери змішані з КДФ потоки плазми зазнають значного додаткового нагрівання з боку частинок КДФ, а нижніх служать тепло відвідним агентом. Звернено увагу на найважливіші аспекти отриманих результатів у контексті їх впливу на роботу мереж електропостачання під час сильних сонячних спалахів.Враховуючи характер вибухових процесів, що формують потоки плазми, з яких утворюється електричний струм, визначені флуктуації струмів усередині магнітних трубок. Також розглянуто можливий влив вказаних факторів на роботу лінії електромереж у горах, навколо полярних та екваторіальних зон. Такий вплив залежить від амплітудних флуктуацій фізичних параметрів середовища, формуючого атмосферні струми. Проведено аналіз необхідного обладнання для контролю вимірювання індукованої напруги під час флуктуацій у струмових структурах шарів атмосфери Землі.

Посилання

Дойков Д.М. Формування та еволюція частинок конденсованої дисперсної фази у полі жорстких випромінювань // Фізика аэродисперсных систем. – 2019. – Вип.56. – С. 138 – 152

Дойков Д.Н. Колективні ефекти в запиленій плазмі з магнітним полем, опроміненим жорстким випромінюванням //Физика аеро дісперсних систем. – 2019. – Вип.57. – С. 121 – 135.

Дойков Д.Н., Храпатий С.В. Еволюція електронної функції розподілу по энергіях, в запиленнії плазмі, що опромінюється жорстким випромінюванням / Дойков Д.Н., Храпатий С.В.// Фізика аеродисперсних систем.– 2020. – Вип.58.–С.138–141

А.Е. Дубинов, Д.Ю. Колотков, М.А. Сазонкин. Нелинейная теория ионно-звуковых волн в запыленной электрон-позитрон-ионной плазме.// ЖТФ. – 2012. – т. 82. Вып. – 5.С.7-15.

F. E. Marble. Dynamic of Dusty Gases. // Annu. Rev. Fluid Mech. -1970. – V.2. – pp. 397–446.

D.N. Doikov. Formation and Evolution of Dust Grains in the Hard Radiation Field: Astrophysical Applications/ Doikov D.N.// Astronomical and Astrophysical Transaction. – 2020. – Vol. 31. – Iss. 4. P. 431 – 442.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-15

Номер

Розділ

Електрофізика