Вплив розміру каталізатора на характеристики гістерезису безполум’яного горіння газоповітряних сумішей з домішками горючого газу

Автор(и)

  • В. В. Калінчак Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • О. С. Черненко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • А. В. Федоренко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Україна
  • О. Н. Софронков Одеський державний екологічний університет, Україна

DOI:

https://doi.org/10.18524/0367-1631.2019.57.191956

Анотація

З врахуванням термодифузії побудовано аналітичні моделі гістерезису тепломасообміну і кінетики горіння домішок горючих газів на металевій частинки (дротику) каталізатора при наявності тільки однієї односторонньої реакції в залежності від розміру нитки каталізатора та температури газоповітряної суміші. Представлені залежності температури платинової нитки від температури воднево-повітряної суміші при різних діаметрах нитки. Зменшення діаметру нитки при незмінних інших умовах призводить до зменшення гістерезисної області і подальшому виродженню.

Використаний метод аналітичного визначення гістерезичсних областей та точок виродження, який полягає в представленні шуканих залежностей режимних параметрів в параметричному вигляді (параметр – температура каталізатора). Знайдена аналітична залежність (спінодаль) температури газової суміші від діаметру каталізатора, що описує всі критичні точки, в тому числі і точки виродження. Отримано в явному вигляді значення діаметру та температури нитки каталізатора, температури суміші, що відповідають виродженню критичних умов.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-17

Номер

Розділ

Фізика горіння