Дослідження процесу магнітної сепарації зол від згоряння енергетичного вугілля

Автор(и)

  • О. І. Оружейніков Омське відділення Російської Інженерної Академії, Russian Federation
  • О. Н. Семенова Інститут проблем переробки вуглеводнів СВ РАН, Russian Federation
  • О. І. Швець Національний університет «Одеська морська академія», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/0367-1631.2019.56.170848

Анотація

Метою даної роботи було вивчення першої стадії збагачення (магнітної сепарації) золи при спалювання енергетичного вугілля різних родовищ (Кузнецького і Екибастузського). Сепарація золи проводилася як ручним способом з використанням постійного магніту, так і на спеціальному стенді з використанням регульованого електромагніту з високою стабільністю і однорідністю магнітного поля.

Магнітна фракція виділялася з енергетичної золи, отриманих при спалювання вугілля на одній з міських ТЕС. Використовувався метод мокрої магнітної сепарації з подвійною перечисткою магнітного і немагнітного продуктів з подальшим об'єднанням магнітних концентратів.

Хімічний аналіз типових проб магнітних фракцій, а також самих Екібастузської і кузнецької золи показав, що перший продукт містить в 1.3 рази менше сполук Fe(III) і безпосередньо заліза, ніж другий.

Залежність виходу магнітної фракції від індукції магнітного поля мають тенденцію до насичення з ростом магнітної індукції.

Дослідження фазового складу золи показало наявність чотирьох фаз: α-кварц (переважно), а також муліт, магнетит і гематит.

Була проведена оцінка вмісту оксидів заліза в продуктах переробки золи. Критерієм, що покладений в оцінку вмісту оксидів, було збільшення фону на дифрактограмах, пов'язаного з сильною флуоресценцією заліза при використанні випромінювання CoKα.

Показано, що при магнітної сепарації золи Екібастузського вугілля оптимальною можна вважати напруженість магнітного поля ~ 0.215 Тесла, що дозволяє з найбільшою повнотою витягувати з'єднання заліза і магнітні мікросфери.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-24

Номер

Розділ

Фізика горіння