Особливості горіння полідисперсного вугільного пилу при факельному торкретуванні футерування кисневого конвертера

Автор(и)

  • О. C. Черненко Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • В. В. Калінчак Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ukraine
  • С. В. Козловцев ЧАО "ММК им.Ильича", Ukraine
  • А. М. Кадхім Приазовський державний технічний університет, Ukraine
  • Р. Д. Куземко Приазовський державний технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/0367-1631.2019.56.170845

Анотація

Метою даного дослідження є побудова фізико-математичної моделі горіння і динаміки руху полідисперсних частинок пиловугільного палива і розігріву частинок вогнетривкого порошку в умовах факельного горіння в кисні при відновленні футеровки 160 т кисневого конвертера ММК ім. Ілліча. Як приклад, проводиться аналіз тепломасообміну, руху і горіння частинок торкрет-маси (суміш доломіту 70% і коксу 30%, транспортне середовище – азот) з розмірами трьох фракцій (40, 70 та 100 мкм з чисельної часткою 40%, 40% та 20%) після її вдування всередину кисневого конвертера. Досліджувалося горіння і динаміка зміни температури і діаметра частинок кожної фракцій вугільного пилу і вогнетривкого порошку. Для аналітичного розгляду горіння і руху торкрет-маси в порожнині кисневого конвертера використовується система рівнянь, заснована на законах збереження маси, енергії та імпульсу, законах хімічної кінетики.

Частинки вогнетривкого порошку вважаються інертними частинками. Також не враховується наявність летких речовин в частинках коксу, які значно покращують розігрів і подальше горіння вуглецевих частинок. Вважається, що на поверхні частинок коксу йдуть гетерогенні реакції С + О2 = СО2, С + 1/2О2 = СО, С + СО2 = 2СО та всередині суміші протікає гомогенна реакція СО + 1/2О2 = СО2.

Встановлено, що в припущенні рівномірного попереднього нагріву пилу і газової суміші, горіння вугільного пилу різних фракцій відбувається практично одночасно. Після зникнення кисню в суміші, подальше перетворення вуглецю відбувається в вуглекислому газі. Більш повно вигорають частки дрібних фракцій.

Частинки вогнетривкого порошку нагріваються в такому факелі до температур, які вище температури розм'ягчіння. Це необхідно для їх налипання на стінки конвертера (ремонт футеровки).

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-06-24

Номер

Розділ

Фізика горіння